Verder onderzoek is nodig

Wat gevonden is, komt voornamelijk uit de middeleeuwen, van 1000 tot 1500 na Christus. Daarbij moet je vooral denken aan sporen van paalkuilen van huizen, afvalkuilen en waterputten. Ook werd duidelijk dat er een huis heeft gestaan uit de vroege middeleeuwen, van rond het jaar 800. Die individuele zaken zijn in kaart gebracht. Verder onderzoek, vooral bureauwerk, moet nu zorgen voor een verband. ,,We pakken alle data bij elkaar en gaan het verder uitpluizen.”

Naast de sporen zijn er ook vondsten gedaan in de vorm van aardewerk, ook uit de middeleeuwen. ,,Niet hele specifieke potten, dat is wel jammer.”

Woningbouw gepland

Maar wat niet is, kan nog komen. Omdat de grond volgens Reurings ‘bomvol archeologie’ zit, kan het wel eens zo zijn dat er de hele maand januari nog gewroet wordt in Brakels Eng. Als straks alles gearchiveerd is en de grond geëgaliseerd, kunnen de bouwers aan de slag. Er staan 34 woningen gepland.

Liefhebbers van archeologie kunnen woensdagmiddag een kijkje nemen op het onderzoeksterrein en zich laten bijpraten over wat er is gevonden. Dat kan tussen 14 en 16 uur. De locatie is te vinden aan de Hoge Hoek en herkenbaar aan de opgeworpen heuvels.

Open dag

Op woensdag 13 december was er een open dag geïnteresseerde bezoekers op de archeologische opgraving op de Brakels Eng in Oeffelt. Tussen 14:00 en 16:00 konden nieuwsgierigen deelnemen aan een rondleiding, waar onze archeologen vol enthousiasme vertelden over de interessante vondsten die ze deden. De open dag bood niet alleen een blik op het verleden, maar gaf ook inzicht in hoe archeologisch onderzoek tegenwoordig plaatsvindt. We zijn blij dat zoveel mensen langskwamen om te zien hoe wij als archeologen te werk gaan. Bedankt aan iedereen die aanwezig was; we hopen dat jullie hebben genoten van deze speciale dag.

Was je er niet bij? Elke woensdag is er vanaf 15u een inloopuurtje voor geïnteresseerden!

Lees het artikel in De Gelderlander.