Archeologische opgravingen in Weebosch onthullen sporen uit de ijzertijd
Wij hebben in Weebosch een bijzonder stukje geschiedenis blootgelegd. Tijdens opgravingen in opdracht van de gemeente Bergeijk is een groot deel van een erf uit de ijzertijd aan het licht gekomen.
Wat is er gevonden? Een huisplattegrond, een waterput, meerdere spiekers (gebouwen voor opslag) en diverse voorraad- en afvalkuilen. Stuk voor stuk sporen van het dagelijks leven van deze vroege bewoners.
Dit terrein maakt deel uit van de nieuwbouwlocatie De Hoef - Kapelledries, waar in 2021 al overblijfselen uit de late ijzertijd en vroeg-Romeinse tijd werden ontdekt. De huidige opgravingen brengen deze prehistorische sporen nog gedetailleerder in kaart.
Waarom is dit belangrijk? Dit onderzoek geeft ons een unieke blik op hoe mensen eeuwen geleden in deze regio leefden en het landschap gebruikten. De vondsten vergroten onze kennis over het rijke verleden van Noord-Brabant en helpen ons de geschiedenis van Weebosch beter te begrijpen.
Archeoloog Simone Reurings van BAAC neemt je in deze video mee door het opgravingsterrein. Hier wordt meer verteld over de bijzondere vondsten en de betekenis ervan voor de geschiedenis van de regio:
