De grachten zijn onderdeel zijn onderdeel geweest van een motte, een opgeworpen aarden heuvel uit de middeleeuwen. Beide grachten hebben elk een eigen datering. De binnenste gracht, gedateerd in de 11e eeuw door het ontbreken van importaardewerk, bevatte lokaal geproduceerd kogelpotaardewerk. Landschappelijk onderzoek toonde aan dat het gebied destijds drassig en nat was. De donkere kleur van de gracht bevestigde deze aanname. De tweede gracht, daterend uit de 12e tot 14e eeuw, bevatte geïmporteerd aardewerk uit het Duitse Rijnland. Interessant genoeg bleek uit het veldonderzoek dat een deel van de oudere gracht er nog was toen de nieuwe gracht werd gegraven.

“Op het binnenterrein loopt het natuurlijke landschap zeer snel omhoog. De bouwers van de zogeheten bergvrede hebben dus slim gebruik gemaakt van de hoogte in het natuurlijke dekzandlandschap. In het midden van dit terrein werden grote en diepe sporen van palen gevonden. Dat wijst op een groot gebouw!” – aldus Matthijs van Wees, archeoloog bij BAAC

De uitwerking is in volle gang. Alvast meer weten over de opgraving? Samen met Omgevingsdienst Achterhoek en Hamaland Advies hebben we een open dag georganiseerd voor de omwonenden. De Gelderse Post heeft hier een reportage over gemaakt.