Excursie op kazerneterrein: ‘historie wordt onderdeel van nieuwbouw’
Via OmroepVenlo
Twee klassen van het Valuascollege waren vanmiddag op excursie op het Blerickse kazerneterrein. Ze bekeken er samen met een historicus de archeologische opgravingen bij het Fort Sint Michiel.
Het fort werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden gebouwd. De restanten zijn zeldzaam, want in Nederland zijn maar weinig restanten van de Spanjaarden te zien. In Blerick werden dus complete stukken Spaans fort in goede staat teruggevonden.
Grootste vesting
'Het fort was even groot als Vesting Bourtange in Groningen. Bourtange staat bekend als de grootste vesting van de Staatse troepen uit de 17e eeuw', vertelt bouwhistoricus Hein Hundertmark. Naast muren werden er ook restanten gevonden van onder andere barakken en kruithuizen. Toch is er door de jaren heen ook veel verloren gegaan. 'In 1867 raakte Venlo zijn status als vestingstad kwijt. Vanaf dat moment werden de vestingwerken gesloopt. Op één procent na was niet meer te zien dat Venlo de sterkste stad van Gelre was.'
“We maken de oude hoofdentree van het fort weer beleefbaar.”
– Hein Hundertmark
Belang van behoud
Er werd eerder 795.000 euro beschikbaar gesteld om het erfgoed op het terrein zichtbaar te maken in de nieuwe woonwijk die er wordt gebouwd. Daarmee is het kazerneterrein een van de 42 projecten in Nederland die geld krijgen uit de Erfgoed Deal van het Rijk. Het Rijk wil hiermee stimuleren erfgoed in te passen bij grote ruimtelijke projecten. Behoud van erfgoed staat daarbij centraal. 'We gaan bijvoorbeeld een gevonden bruggenhoofd uit de Franse periode en twee brugpijlers restaureren en daarna de houten brug weer terugbrengen', glimlacht Hundertmark. 'We maken de oude hoofdentree van het fort weer beleefbaar en toegankelijk. Zo wordt historie onderdeel van nieuwbouw.'
Excursie
Voor twee klassen van het Valuascollege werd het terrein vandaag als uitzondering opengesteld voor een rondleiding. Belangrijk is dat de jeugd betrokken blijft bij de geschiedenis van hun stad, vindt archeoloog Jos van der Weerden. 'Het is goed om te laten zien wat hier vroeger was. Wat deze plek precies betekend heeft voor Venlo, vooral omdat dit straks een nieuwbouwwijk wordt.' De klassen waren in ieder geval positief verrast: 'Het is heel anders om het te lezen in je boek, dan om het zien in het echt', aldus een leerling.